środa, 18 września 2013

"Sushi i cała reszta. Wsyzstkie smaki Japonii"




Tytuł: Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
Autor: Michael Booth
Wydawnictwo: Carta Blanca - Grupa PWN 

Moja ocena: 8 - rewelacyjna






Już od szkoły podstawowej jest fanką Japonii. Zaczęło się od Mangi i Anime (tak, te "chińskie" bajeczki pochodzące z Japonii), a idąc dalej do kuchni Japońskiej, które jest naprawdę fascynująca. Produkty są świeże, można sprawdzić od jakiego miłego farmera pochodzą. Pomimo całej swej aparycji i dzisiejszego wyglądu nastolatków Japonii, pomimo cosplayów i kolorowych, plastikowych rurek przyczepianych do włosów i dziwnego makijażu, jedzenie w Kraju Kwitnącej Wiśni pozostaje oddane naturze, porom roku i tradycji.

Nie muszę chyba mówić, że kultura Japonii różni się diametralnie od naszej Wschodnioeuropejskiej. W tej książce nie znajdziemy przepisów, porad kulinarnych. Autor pragnie poznać kuchnię, spróbować wszystkiego, co warte jest spróbowania i co nie jest. I to właśnie robi. Jeździ z rodziną po wyspach i próbuje coraz to nowszych i ciekawszych potraw - dla nas egzotycznych, dla Japończyków znanych i lubianych. Opisuje on smaki Japonii oraz nawiązuje do historii i tradycji. Dużo rozmawia ze znanymi ludźmi i następnie przekazuje to czytelnikowi. Porusza ciekawe kwestie i rozwiewa niektóre stereotypy.

Dla mnie najciekawszym faktem było to, że wasabi nie jest paląco ostre, lecz przyjemnie rozgrzewające. To, co w Europie dodają do "sushi" (tak naprawdę ten "przemiał" nazywać tym imieniem, to przestępstwo), ta zielona breja, którą gdy nałoży się za dużo oczy zaczynają łzawić, nie ma prawie nic wspólnego z japońskim chrzanem. Co ciekawe również uprawa wasabi jest bardzo ciężka. Potrzebuje ono odpowiednich warunków, które jest bardzo trudno zapewnić i niewiele osób się tym para ze względu na koszta. 

Mnie książka zachwyciła. Autor ma naprawdę lekkie pióro, opisuje wszystko dokładnie, ale nie nudząc przy tym czytelnika. Cieszę się, że sięgnęłam po tę książkę, ponieważ mało jest takich na rynku opisujących Japonię od kuchni... dosłownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...